Hybryda krzemowo-biologiczna
8 grudnia 2015, 10:58Inżynierowie z Columbia University są pierwszymi, którymi udało się zaprząc mechanizmy molekularne żywych organizmów do zasilania układów scalonych. Uczeni wykorzystali w tym celu ATP (adenozyno-5'-trifosforan). To niezwykle ważna molekuła, która magazynuje i transportuje energię wewnątrz komórek.
Pożyteczne azotany
2 lutego 2011, 12:08Od kilkudziesięciu lat uważa się, że nieorganiczne azotany są szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem zespół ze szwedzkiego Karolinska Institutet dowodzi, że azotany poprawiają funkcjonowanie mitochondriów komórkowych.
Udało się powiązać wirusy z chorobą Alzheimera
22 czerwca 2018, 09:00Gdy w roku 2013 Joel Dudley, genetyk, z Icahn School of Medicine rozpoczynał wraz z kolegami prace nad zmianami molekularnymi w mózgach osób cierpiących na chorobę Alzheimera, nie przypuszczał, że wyniki jego badań wesprą kontrowersyjną ideę mówiącą o roli wirusów w rozwoju alzheimera
Nowa klasa antybiotyków nadzieją na pokonanie lekoopornych bakterii?
31 grudnia 2020, 11:58Bakterie wielolekooporne, które pojawiają się coraz częściej jako skutek nadmiernego stosowania antybiotyków w medycynie, hodowli zwierząt, chemii domowej czy kosmetykach, to jedno z największych zagrożeń dla ludzkości. WHO szacuje, że do roku 2050 lekooporne bakterie rozpowszechnią się na tyle, że każdego roku będą zabijały 10 milionów ludzi. Stąd też pilna potrzeba opracowania nowych środków je zwalczających
Genetyczny atak na pasożyta pszczół
9 lipca 2013, 12:11Kilka firm biotechnologicznych, w tym niesławne Monsanto, pracuje nad technikami zwalczania pewnego pasożyta pszczoły miodnej. Specjaliści mają nadzieję, że w znaczącym stopniu polepszy to sytuację pszczół i zapobiegnie dalszym, obserwowanym na całym świecie, spadkom populacji tych zwierząt.
Czerwone mięso zwiększa wrażliwość
31 października 2008, 01:49O niekorzystnym wpływie czerwonego mięsa na zdrowie człowieka pisano i mówiono już wiele. Okazuje się jednak, że istnieje co najmniej jeden nowy powód, dla którego warto rozważyć odstawienie tego pokarmu. Najnowsze badania wykazują, że wchłaniane wraz z czerwonym cząsteczki mogą uczynić nas łatwym celem dla ciężkiej infekcji bakteryjnej.
Powstała najmniejsza dioda na świecie
5 kwietnia 2016, 10:04Najmniejsza na świecie dioda, wielkości pojedynczej molekuły, to wynik współpracy pomiędzy University of Georgia a Uniwersytetem Ben-Guriona. Opisanie i stworzenie najmniejszej diody na świecie to znaczący krok w kierunku rozwoju molekularnych systemów elektronicznych - mówi doktor Yoni Dubi
Laserowa komórka
13 czerwca 2011, 13:11W Nature Photonics ukazał się artykuł, którego autorzy opisują, w jaki sposób zbudowali laser z pojedynczej żywej komórki.
AT-121 – bezpieczny nieuzależniający opioidowy środek przeciwbólowy?
6 września 2018, 12:35W Science Translational Medicine ukazał się artykuł, którego autorzy donoszą, że testowany na małpach nowy opioidowy środek przeciwbólowy daje nadzieję na uśmierzanie bólu bez wielkiego ryzyka. Badania sugerują nawet, że nowy środek może jednocześnie zwalczać uzależnienie i ból.
Komórki nowotworowe masowo „hibernują”, by przeżyć chemioterapię
11 stycznia 2021, 16:46Wszystkie komórki nowotworowe, a nie tylko ich niewielki podzbiór, są zdolne do wprowadzenia się w tryb powolnego podziału w sytuacji, gdy znajdą się w stanie zagrożenia. Później, gdy zagrożenie minie, mogą się „przebudzić” i powrócić do trybu szybkiego podziału. Dzięki zdolności do wspólnego wprowadzania się w stan uśpienia komórki nowotworowe mogą przetrwać poszczególne etapy chemioterapii i zyskać oporność na kolejne jej etapy.